عقب ماندگی ذهنی یا به اصطلاح دیگر نارسایی رشد قوای ذهنی موضوع تازه و جدیدی نیست، بلکه در هر دوره و زمان افرادی در اجتماع وجود داشته اند که از نظر فعالیت های ذهنی در حد طبیعی نبوده اند. بخصوص از روزی که بشر زندگی اجتماعی را شروع کرده موضوع کسانی که به عللی قادر نبودند خود را با اجتماع هماهنگی سازند مطرح بوده است.
اجتماع برای مصلحت، تعصب یا سالم سازی بعضی از این افراد را تحمل کرده، عده ای را محبوس و یا به مرگ محکوم می نمود. از مجموعه مدارک به دست آمده چنین استنباط می شود که تا قرن هیجدهم میلادی این افراد مورد توجه و لطف نبوده و حتی پزشکان از پذیرفتن و درمان آنان خودداری می کردند.
اصطلاح بیگانه یا خارجی که به فرانسه و آلینه و به انگلیسی «ايلين» گفته می شود برای و مجانين و «الينيست» برای روان پزشکان و پزشکان معالج این بیماران از قدیم الایام به کار می رفت. این کلمات از «آلینوس» لغت یونانی مشتق شده است و علت آن این بود که عقب ماندگی ذهنی را مانند مجانین، بیگانه از اجتماع می دانستند.
اگرچه بعدا متوجه شدند که این بیماران با محیط و اجتماع بیگانه نیستند بلکه به علل ضایعات مغزی تماس آنها با عالم خارج تغییر کرده است.